Idén immár ötödik alkalommal csatlakozik a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakája szeptember végi programjaihoz. A rendezvény célja, hogy érdekes előadásokon, látványos bemutatókon keresztül a különböző tudományterületek és azok oktatói, kutatói egy éjszaka során bemutatkozzanak a nagyközönségnek, kellemes és szórakoztató kikapcsolódást biztosítva számukra. Az elsődleges célközönség a 14-18 éves, pályaválasztás előtt álló korosztály, de évről évre egyre több óvodás, általános iskolás, egyetemista és felnőtt is ellátogat a programokra. Az eseményt hagyományosan minden évben szeptember utolsó péntekén rendezik országosan és Európa-szerte. Jelentkezni lehet itt.

Több, mint genetika – maga az ember

A Klinikai Genetikai Központ a ritka genetikai betegségek diagnosztizálására szolgáló genetikai módszerek bemutatójával várja a jövő tudománya iránt érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek pl. a kromoszóma analízis, a DNS preparálás vagy a FISH vizsgálati módszerekkel és azok gyakorlati hasznosításával, s ritka genetikai esetek feltárásának izgalmaival, fontosságával. A programon a Központ igazgatója, Prof. Dr. Oláh Éva egyetemi tanár, klinikai genetikus, gyermekgyógyász, valamint a Laboratórium kutatói kalauzolják az érdeklődőket.

Helyszín: Klinikai Genetikai Központ – DE OEC I. Klinikatelep, Gyermekhematológiai pavilon alagsora

Időpont: 2011. szeptember 23. péntek 17.00-18.00 és 18.30-19.30

1. „Furcsa ez a gyerek….” – Út a genetikai betegségek felismeréséhez. (15 perc)

előadó: Prof

. Dr. Oláh Éva egyetemi tanár, a Klinikai Genetikai Központ igazgatója

Hogyan változtathat meg egy életet egy elképzelhetetlenül apró hiba? Mit tehet egy gyermekgyógyász, genetikus, édesanya ilyen esetben?

2. „Csíkos” kromoszómák (15 perc)

előadó: Dr. Balogh Erzsébet, tudományos főmunkatárs

Hogyan lesz a vérből kromoszóma? (vérvétel, stimulálás, tenyésztés, preparálás) Hogyan azonosítjuk, párosítjuk a kromoszómákat?

3. Színpompás genetika (15 perc)

előadó: Dr. Ujfalusi Anikó, tudományos munkatárs, laborvezető

Egy különleges módszer, a Fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH) bemutatása, melynek során világító festékekkel keressük a probléma gyökerét, a hibás kromoszóma-részt.

4. Vendégeink maguk is kutatóvá válhatnak (15 perc):

Kipróbálhatják a kromoszómapárosítást, belenézhetnek a különleges mikroszkópokba, a DNS mintákat rejtő hűtőkbe és végig követhetik, hogyan sokszorozódnak meg a sejtek a vérmintákban.

A látogatók kötetlen beszélgetés során feltehetik a genetikával, az orvoslás jelenével, jövőjével kapcsolatos kérdéseiket.

 

A PROGRAM LÁTOGATÁSA ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT, JELENTKEZÉS A www.kutatokejszakaja.hu WEBOLDALON.